Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Noemer hoger getal

hallo

ik heb de formule:

Lim x=3 (2x2-5x+6):(2x3-6)

nu heb ik teller en noemer uitgerekend:
t=9
n=48

wat moet ik nu doen?
ik weet dat bij t¹0 en n=0 er een verticale asymptoot ligt...

bij voorbaat dank.

Sjaak
Leerling mbo - zondag 19 juni 2005

Antwoord

Beste Sjaak,

Het is me niet echt duidelijk wat je precies wil...

Als je de limiet voor x®3 zoekt van (2x2-5x+6)/(2x3-6); dan vind je (na invullen) inderdaad 9/48 of 3/16. Meer is hier niet aan

Dan begin je opeens over verticale asymptoten, maar dat heeft volgens mij niet veel te maken met de limiet x®3. De noemer wordt namelijk 0 voor x = 3^(1/3). Daar heb je dus een verticale asymptoot.

Om nu te kijken of de functie naar +¥ of -¥ gaat langs beide kanten van deze asymptoot, kan je de linker- en rechterlimiet bepalen van die functie, voor x gaande naar 3^(1/3) natuurlijk - misschien was dit ook wel de bedoeling ipv naar 3...

mvg,
Tom

td
zondag 19 juni 2005

©2001-2024 WisFaq