Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 9814 

Re: Afleiding somformules van rekenkundige en meetkundige rijen

Het laatste stuk je begrij ik niet waarom is :
Sn-r·Sn = 1-rn ofwel (1-r)Sn = 1-rn ofwel Sn=(1-rn)/(1-r).

emma
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 19 juni 2005

Antwoord

Schuif de onderste rij eens een plek naar links dan zie je in de onderste rij telkens een factor r extra. Dus als Sn de som van de bovenste rij voorstelt dan is de som van de onderste rij r·Sn
Wanneer je aftrekt levert dat dus Sn-r·Sn op. Nu is Sn-r·Sn=Sn·(1-r)
Wellicht dat dit je probleem oplost.

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
zondag 19 juni 2005

©2001-2025 WisFaq