Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 39177 

Re: Re: Evenwicht en stabiliteit

Ik ben er mee bezig geweest. dy/dt=y(y-1) daar de afgeleide van = 2y-1 Deze gelijk aan 0 stellen krijg je
y=1/2 Dit is de top van de functie. Als ik nu 0 invul in de afgeleide krijg ik -1. Is dit nu het evenwichtspunt? Als ik nu mbv de spinnenwebmethode de stabiliteit wil onderzoeken lukt mij dit niet goed!?

Dank voor je hulp!

Hans

Hans
Student hbo - zaterdag 18 juni 2005

Antwoord

Ik zei dus: de afgeleiden van y naar t zijn 0, niet de afgeleiden naar y. Graag moeite doen om te begrijpen wat ik zeg en waar je mee bezig bent. Je bent op zoek naar oplossingsfuncties y(t) die een evenwicht voorstellen. Dingen in evenwicht veranderen niet, vandaar de eigenschap dat de afgeleiden nul zijn.

Evenwichtsoplossingen voldoen dus aan 0=y(y-1). Dus y=0 en y=1 zijn de evenwichtsoplossingen. Ze stellen functies voor die constant zijn in de tijd.

cl
zondag 19 juni 2005

©2001-2024 WisFaq