Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 39397 

Re: Differentieren sin cos

alvast bedankt!
kom er alleen nog steeds niet uit..

bij de eerste moet ik op het volgende antwoord komen:
2x/(cos x2)2

ik ben tot hier gekomen:

(2x cos(x2)·(cos(x2)) - (sin(x2))·-sin(x2)·2x) / (cos(x2))2
en dan loop ik een beetje vast..

bij de tweede moet ik op het antwoord: -1,5 / (3x-5)Ö(3x-5) komen.

Dit heb ik gedaan:
(1,5(3x-5)-1/2·(3x-5)- (3x-5)1/2·3x)/(3x-5)2 =

(1,5(3x-5)-1/2 - (3x-5)1/2 ·3x)/(3x-5)
en dan weet ik het niet meer

nikki
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 18 juni 2005

Antwoord

Beste Nikki,

De afgeleide van tan(x) is toch 1/cos2x ?

Dus geeft de afgeleide van tan(x2), met de kettingregel:

1/cos2(x2) * (x2)' = 2x/cos2(x2)

Voor de tweede vertrek je van (3x-5)-1/2
Eerst de machtregel, vermenigvuldigd met de afgeleide van wat er onder de macht staat, volgens de kettingregel:

((3x-5)-1/2)' = -1/2*(3x-5)-3/2 * (3x-5)' = -3/2*(3x-5)-3/2 = -3/2 * 1/((3x-5)*Ö(3x-5))

mvg,
Tom

td
zaterdag 18 juni 2005

©2001-2024 WisFaq