\require{AMSmath} Binomiaalformule en de driehoek van Pascal Ik moet de coëfficiënt van x3 bepalen in (3x-1/x2)9ik kom uit als ik dit via de binomiaalformule oplos (met sommatieteken dus) dat i = 2 maar hoe bereken ik dan mijn coëfficiënt van x? ben Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 1 augustus 2002 Antwoord Voor dit probleem kun je ook de driehoek van Pascal gebruiken als hulpmiddel. Onderaan vind je een paar pagina’s met een uitgebreide uitleg hierover.De driehoek van Pascal kun je gebruiken om producten van de vorm (a + b)n uit te rekenen. Jouw vraag staat ook in deze vorm.Elk getal is de som van de (twee) getallen die er direct schuin boven staan. Met de driehoek vind je dan dat:(a+b)1 = a + b(a+b)2 = a2 + 2 a·b + b2(a+b)3 = a3 + 3·a2·b + 3·a·b2 + b3Nu terug naar jouw vraag. Om de regel te vinden die nodig is voor jouw vraag gaan we nog even door:11 11 2 11 3 3 11 4 6 4 11 5 10 10 5 11 6 15 20 15 6 11 7 21 35 35 21 7 11 8 28 56 70 56 28 8 11 9 36 84 126 126 84 36 9 1Dus vinden we (het wordt een heel geschrijf):(3x)9+9·(3x)8·(1/x2)1+36·(3x)7·(1/x2)2+84·(3x)6·(1/x2)3+126·(3x)5·(1/x2)4+126·(3x)4·(1/x2)5+84·(3x)3·(1/x2)6+36·(3x)2·(1/x2)7+9·(3x)1·(1/x2)8+9·(1/x2)9Schrijven we de verschillende delen uit dan vinden we (ik schrijf hem hier niet helemaal uit):39·x9+9·38·x6+36·37·x3+84·36·x0+126·35·x-3+......Je ziet dus wat de coefficient van x3 is. De coefficient van x is 0. gm donderdag 1 augustus 2002 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Ik moet de coëfficiënt van x3 bepalen in (3x-1/x2)9ik kom uit als ik dit via de binomiaalformule oplos (met sommatieteken dus) dat i = 2 maar hoe bereken ik dan mijn coëfficiënt van x? ben Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 1 augustus 2002
ben Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 1 augustus 2002
Voor dit probleem kun je ook de driehoek van Pascal gebruiken als hulpmiddel. Onderaan vind je een paar pagina’s met een uitgebreide uitleg hierover.De driehoek van Pascal kun je gebruiken om producten van de vorm (a + b)n uit te rekenen. Jouw vraag staat ook in deze vorm.Elk getal is de som van de (twee) getallen die er direct schuin boven staan. Met de driehoek vind je dan dat:(a+b)1 = a + b(a+b)2 = a2 + 2 a·b + b2(a+b)3 = a3 + 3·a2·b + 3·a·b2 + b3Nu terug naar jouw vraag. Om de regel te vinden die nodig is voor jouw vraag gaan we nog even door:11 11 2 11 3 3 11 4 6 4 11 5 10 10 5 11 6 15 20 15 6 11 7 21 35 35 21 7 11 8 28 56 70 56 28 8 11 9 36 84 126 126 84 36 9 1Dus vinden we (het wordt een heel geschrijf):(3x)9+9·(3x)8·(1/x2)1+36·(3x)7·(1/x2)2+84·(3x)6·(1/x2)3+126·(3x)5·(1/x2)4+126·(3x)4·(1/x2)5+84·(3x)3·(1/x2)6+36·(3x)2·(1/x2)7+9·(3x)1·(1/x2)8+9·(1/x2)9Schrijven we de verschillende delen uit dan vinden we (ik schrijf hem hier niet helemaal uit):39·x9+9·38·x6+36·37·x3+84·36·x0+126·35·x-3+......Je ziet dus wat de coefficient van x3 is. De coefficient van x is 0. gm donderdag 1 augustus 2002
gm donderdag 1 augustus 2002
©2001-2024 WisFaq