Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentieren van functie zonder macht

Ik heb morgen een toets Wiskunde.. en nou ben ik alle vragen in het boek nog eens aan het doorlopen.. en toen kwam ik deze tegen:

g(t)=2,5t+5

Als je dit differentieert.. wat komt er dan uit?

want bijv. f(x)=20x3 kan ik wel.. (geloof ik)
dat is volgens mij f'(x)=3.202 (oftewel 60x2)

Bvd,

David

David
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 15 juni 2005

Antwoord

Beste David,

Ik neem aan dat je bij f(x) = 20x3, - f'(x) = 3*20x2 bedoelt, want die x ontbrak er wel

"x" kan je beschouwen als x1 en een constante kan je beschouwen als de coëfficiënt van x0.
In dat geval blijft de regel (xn)' = nxn-1 gewoon geldig, probeer het maar eens uit te schrijven.

Als resultaat zal je vinden dat de afgeleide van een constante gelijk is aan 0, en van een lineaire functie blijft enkel de coëfficiënt over.

Dus, g'(t) = 2,5

Zie ook onderstaande link

mvg,
Tom

Zie Differentiëren

td
woensdag 15 juni 2005

©2001-2024 WisFaq