Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bewijs

Ik heb op een toets een vraag gehad, die ik nu nog steeds niet kan oplossen. Weet iemand misschien de oplossing van deze vraag?
(cosa+cosb)/2= cos2(b/2)- sin2(a/2)

Heel erg bedankt

Noortj
3de graad ASO - zondag 12 juni 2005

Antwoord

Beste Noortje,

Om de kwadraten in het rechterlid kwijt te spelen kan je een formule toepassen die bekend staat onder de naam 'Carnot'. Als je dat niet bekend is dan kom je er ook via de verdubbelingsformule van de cosinus:

cos(2x)
= cos2x - sin2x = cos2x - (1-cos2x) = 2cos2x - 1
= cos2x - sin2x = (1-sin2x) - sin2x = 1 - 2sin2x

Zo vind je de volgend formules:
cos2x = (1+cos(2x))/2
sin2x = (1-cos(2x))/2

Als we deze toepassen op het rechterlid:

cos2(b/2) - sin2(a/2) = (1+cos(b))/2 - (1-cos(a))/2 = (1+cos(b)-1+cos(a))/2 = (cos(a)+cos(b))/2 = linkerlid

mvg,
Tom

td
maandag 13 juni 2005

©2001-2025 WisFaq