Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kantelpunt

Goedemorgen,
In een oefententamen kwam ik de volgende vraag tegen:

In een bak bevinden zich 90 gekleurde ballen. Van die 90 zijn er 30 rood, de overige 60 zijn zwart of geel, in een onbekende aantalsverhouding. Met deze ballen wordt het volgende spel gespeeld.
Deelnemers trekken aselect een bal uit de bak. De kleur van de getrokken bal bepaalt de hoogte van het bedrag dat wordt uitgekeerd. Deelnemers hebben daarbij de keuze uit 2 opties, optie 1 en optie 2. Voorafgaand aan de trekking moeten ze zeggen op basis van welk van beide opties ze spelen. Zie onderstaande matrix, met bedragen in euro's:
         rood       zwart       geel

optie 1 30 45 90
optie 2 0 90 45
Bij welke aantallen zwarte en gele ballen ligt nu het kantelpunt. Dit onderwerp is slechts zeer summier behandeld in de cursus die ik volg, en ik weet me er dan ook geen raad mee. Zoeken op het internet heeft ook al niets opgeleverd, vandaar dat ik jullie vraag of jullie mij hiermee kunnen helpen.

Alvast bedankt

Jos de
Student hbo - woensdag 8 juni 2005

Antwoord

Stel er zitten z zwarte ballen in de bak, dan zitten er 60-z gele ballen in de bak.
Bij 1 maal trekken zijn dan de kansen:
P(rood)=1/3, P(zwart)=z/90 en P(geel)=(60-z)/90.

Volgens optie 1 is de verwachtingswaarde van de uitkering:
30*1/3+45*z/90+90*(60-z)/90=10+z/2+60-z=70-z/2

Volgens optie 2 is de verwachtingswaarde van de uitkering:
0*1/3+90*z/90+45*(60-z)/90=z+30-z/2=30+z/2.

Voor het kantelpunt geldt dan 70-z/2=30+z/2,
hieruit volgt z=40.
Optie 2 is dus voordeliger als er meer dan 40 zwarte ballen in de vaas zitten.

hk
woensdag 8 juni 2005

©2001-2024 WisFaq