Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Onafhankelijke gebeurtenissen en kans

Goedemorgen,

Bij het doornemen van een oefententamen kwam ik de volgende vraag tegen:

A en B zijn stochastisch onafhankelijke gebeurtenissen. Welke van de onderstaande uitspraken is juist:
1: P(A en B )= P(A) + P(B) - P(A of B)
2: P(A of B) = P(A) + P(B)
3: P(A en B) = P(A|B) x P(A of B)
4: P(A of B) = P(A) x P(B)

Ik had gekozen voor het tweede antwoord. Het boek geeft echter het 1ste antwoord als goede uitkomst. Kunt u mij zeggen waar ik de fout in ga?

Alvast bedankt voor de medewerking.

Jos de
Student hbo - woensdag 8 juni 2005

Antwoord

Ik maak in dit soort gevallen even een kanstabel:

q39080img1.gif

Met de toelichting kan je de 'zin' en 'onzin' van bovenstaande beweringen meteen zien. Voor onafhankelijke gebeurtenissen geldt ook nog:

P(A en B) = P(A) x P(B)

Zou dat lukken...!?

WvR
woensdag 8 juni 2005

©2001-2024 WisFaq