Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Onbetrouwbaarheid toetsen

Een fabrikant v batterijen heeft n nieuw productieproces in gebruik. Bekend is dat de oude batterijen een gemiddelde levensduur hebben van $\mu$=102.5 u. Om na te gaan of t nieuwe prod.proces invloed heeft op de levensduur, wordt er een steekproef genomen van 25 batterijen. Er wordt uitgegaan van een normale verdeling maar de standaardafwijking is niet bekend. In de genomen steekproef blijkt het gemiddelde gelijk te zijn aan 107u en de standaardafwijking 10 uur. Vraag:

Toets bij een onbetrouwbaarheid van 2.8%, tweezijdig, of het gemiddelde nog steeds gelijk is aan 102.5u.

Ik weet niet hoe ik dit in mijn rekenmachine in moet toetsen. Ik heb een casio fx 82MS (wij mogen geen gebruik maken van een grafische rek.machine)

Ik hoop dat je mij bij dit vraagstuk kan helpen!

Haidou
Student hbo - zondag 5 juni 2005

Antwoord

Toets Ho: $\mu$n=102,5
tegen H1: $\mu$n$\ne$102,5
Opm. Ik zou dat tweezijdig doen gezien de vraag of er invloed is, wanneer gevraagd zou worden naar een verbetering dient eenzijdig getoetst te worden.
Grenzen kritiek gebied $\mu$0 ± t24·s/√n = 102.5 ± 2,07·10/√25
Levert linkergrens 98,4 en rechtergrens 106,6
Omdat in de steekproef het gemiddelde uitkomt op 107 wordt H0 verworpen en is de conclusie dat de levensduur gewijzigd is.

Het probleem met die fx82MS zie ik niet zo. Er is hier alleen sprake van standaard berekeningen. Aleen die t waarde (2,07) zal je ergens uit een tabel moeten halen.

Met vriendelijke groet
JadeX

jadex
dinsdag 14 juni 2005

©2001-2025 WisFaq