Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Re: Bestaat afrond formule?

ik bedoel een formule of alogritme om deze functie (afrond-functie) uit bijvoorbeeld exel wiskundig 'uit te werken' (met een formule of dergelijke dus)

zoals bijvoorbeeld:
de som van de getallen van 1 t.e.m. x = x · (1 + x) / 2

Nathan
2de graad ASO - zondag 5 juni 2005

Antwoord

Om te beginnen zou je best een wiskundige functie afronden(x) kunnen definieren die precies doet wat we willen.
Om er toch nog een beetje wat aardigs van te kunnen maken:
Definieer eerst de functie die van een getal alleen het gehele deel neemt, dus de cijfers voor de komma.
Wiskundigen noemen deze functie vaak int, of floor.
Natuurlijk rond deze functie niet goed af: weliswaar wordt 1,4 wel 1, maar 1,7 wordt ook 1.
Daar kunnen we dan het volgende trucje op bedenken: tel eerst bij het getal 0,5 op voordat je de functie int toepast.
Dan
int(1,49+0,5)=int(1,99)=1 en
int(1,51+0,5)=int(2,01)=2

Je hebt misschien het gevoel dat je nu met een kluitje in het riet wordt gestuurd, maar helaas kan het niet zonder bijvoorbeeld de functie int of via een directe afrondfunctie.

hk
maandag 6 juni 2005

©2001-2025 WisFaq