Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

16-tallig stelsel (binaire stelsel)

Op school zijn we bezig met een boekje over Machten. Ik snap alles behalve het binaire stelsel (16-tallig stelsel) . Zouden jullie uit kunnen leggen hoe dat ook al weer zit?

Bijvoorbeeld schrijf het getal 99483 in het 16 tallig stelstel. Ik weet dus niet hoe ik dat moet doen...

Alvast bedankt

Kevin
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zaterdag 4 juni 2005

Antwoord

Je kan eens beginnen met de eerste machten van 16 op te schrijven:

164=65536
163=4096
162=256
161=16
160=1

Hoe vaak past 65536 in 99483? 1 keer....

99483 - 65536 = 33947
Dus.. 99483 = 1·164+33947

Hoe vaak past 4096 in 33947? 8 keer...
33947 - 8·4096 = 1179
Dus 99483 = 1·164 + 8·163 + 1179

Hoe vaak past 256 in 1179? 4 keer...
1179 - 4·256 = 155
Dus 99483 = 1·164 + 8·163 + 4·162 + 155

Hoe vaak past 16 in 155? 9 keer...
155 - 9·16 = 11
Dus 99483 = 1·164 + 8·163 + 4·162 + 9·16 + 11

99483 = (1849B)16

Wat gemakkelijk te controleren is met de rekenmachine van Windows....

WvR
zondag 5 juni 2005

©2001-2024 WisFaq