Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bewijs van een exponentiële functie

Beschouw de functie x->xp met domein f=R+\{0} en p is een element van R\Q.
Hoe kan je dan bewijzen dan de afgeleide van xp
= p·xp-1
(aanwijzing xp = ep·lnx)
kan je me helpen?

mathia
Student universiteit - dinsdag 23 juli 2002

Antwoord

Om te beginnen stellen we vast dan x®xp geen exponentiële functie is maar een machtsfunctie. Om deze 'rekenregel':
f(x)=xp Þ f '(x)=p·xp-1
te bewijzen zou je de afgeleide kunnen bepalen van:
f(x)=ep·lnx (hint!)
f '(x)=ep·lnx·p/x (kettingregel)
f '(x)=xp·p/x=p·xp-1
Waarmee bovenstaande bewezen is, lijkt me... of is dat te simpel? Ik ben er van uit gegaan dat ik deze zaken mag gebruiken:
f(x)=ex Þ f '(x)=ex
g(x)=p·ln x Þ g'(x)=p/x

WvR
woensdag 24 juli 2002

©2001-2024 WisFaq