Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Ongelijkheden

x2+2x-8-2x2+4x

Ik ben begonnen met de x-toppen te berekenen en kwam totvoor
x2+2x-8 een Top (-1,-9)
en -2x2+4x een Top (1,2)

Toen een tabel gemaakt en een grafiek getekend.

Daarvan dan een ongelijkheidsschema gemaakt als volgt

x2+2x-8 = = -2x2+4x
____________________________
-9 2

Dit had ik dan als ongelijkheidsschema.
en dan had ik
x-9
x2
klopt dit?¿ Zo niet kunt U mij dan de uitgebreide uitleg geven a.u.b.
Groetjes

Niki D
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - vrijdag 3 juni 2005

Antwoord

Voor het oplossen van ongelijkheden hanteer ik zelf het volgende 'stappenplan'.
  • Bereken de snijpunten waar het precies gelijk is
  • Kijk naar domein en eventuele asymptoten
  • Teken de grafieken of maak een ongelijkheidsschema
  • Bepaal de oplossing
Laten we dit maar eens als voorbeeld nemen.

Voorbeeld

Gevraagd: x2+2x-8-2x2+4x

1.
x2+2x-8=-2x2+4x
3x2-2x-8=0
Gebruik de ABC-formule:
x=-11/3 of x=2

2.
Niet van toepassing...

3.
 groter    =       kleiner         =  groter
-------------------------------------------------------
-11/3 2
4.
-11/3x2

Meer moet het niet zijn. Het zijn dus niet zozeer de toppen die interessant zijn, maar de snijpunten. Je kunt misschien ook de grafieken schetsen, in combinatie met de berekende snijpunten kan je zo'n oplossing ook vinden en dan zie je misschien ook beter wat je aan het doen bent.

q38918img1.gif

Hopelijk lukt het zo...

WvR
vrijdag 3 juni 2005

©2001-2024 WisFaq