Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Derde graads vergelijking

laat zien dat van de vergelijking 3x3-x2-6x=0 de exacte oplossingen zijn x=0, x = 1 - Ö73 / 6 en x = 1 + Ö73 / 6

Wine G
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 2 juni 2005

Antwoord

Hallo,

Vermits de oplossingen al gegeven zijn kan je ze natuurlijk gewoon invullen en kijken of het klopt!
Wat je ook kan doen is de vergelijking gewoon oplossen en controleren of je dezelfde uitkomsten vindt.

Gelukkig moeten we hier niet echt een derdegraadsvergelijking oplossen met Cardano, kijk even mee...

De factor x is gemeenschappelijk, zonder deze af (buiten haakjes brengen):
3x3-x2-6x = 0 = x(3x2-x-6) = 0

Een product van twee factoren is 0 wanneer minstens één van de factoren 0 is. Dus ofwel x = 0 (dit is al één oplossing die juist is), ofwel 3x2-x-6 = 0 en dit is een klassieke kwadratische vergelijking die je kan oplossen met de abc-formule, en je zal de 2 overblijvende gegeven uitkomsten vinden

mvg,
Tom

td
donderdag 2 juni 2005

©2001-2024 WisFaq