Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 38829 

Re: Stelsel oplossen

kan je me alstublieft tonen hoe je aan -22 kwam en hoe ik verder het stelsel moet oplossen? Ik geraak er nog steeds niet aan uit...
alvast bedankt!
Yanni

Yanni
3de graad ASO - dinsdag 31 mei 2005

Antwoord

Beste Yanni,

Zonder computer- en andere hulpmiddelen kom je er best m.b.v. eigenschappen van determinanten. Bijvoorbeeld, ik deed het zo:

q38834img1.gif

Om het stelsel op te lossen zou ik de uitgebreide matrix nemen en daar Gauss-eliminatie op toepassen (spilmethode). Omdat je nu de determinant al hebt kan je het natuurlijk ook eventueel met Cramer doen.

Beide methodes zijn niet moeilijk maar zullen je wel nog wat rekenwerk kosten

Ter controle geef ik je al de oplossingen:
x = -620/11, y = -411/22, z = 303/22, u = 538/11

Zoals je aan de getalwaarden kan zien ga je nog wat mogen rekenen, maar dat kan geen kwaad ;-)

mvg,
Tom

td
dinsdag 31 mei 2005

©2001-2024 WisFaq