Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Naam voor een meetkundige plaats

Bestaat er een ( vreemde ) benaming voor de verzameling punten die even ver liggen van twee vaste punten ? ( ik had gedacht aan " equispatium " ). Ik weet dat dit de middelloodlijn wordt in het vlak en het middelloodvlak in de ruimte maar het gaat om een algemene benaming.

Dutrie
3de graad ASO - dinsdag 31 mei 2005

Antwoord

Dag René,

Op zich vind ik 'equispatium' niet zo slecht gevonden (Lat. aequus = gelijk, spatium = ruimte, omvang, lengte).
Helaas komt het 'loodrechte' niet zo tot uiting. 'Middellood...' heeft in de meetkunde 'equidistantie' (Lat. distantia = afstand) tot gevolg.

Misschien dan: perpendiculum?
Maar daarin zit 'midden' weer niet...

Nb. 'Perpendiculum' komt van Lat. werkwoord 'perpendo' dat 'nauwkeurig afwegen, beoordelen' betekent. De betekenis ervan in het Latijn is schietlood en vandaar ook dat 'ad perpendiculum' de betekenis 'loodrecht' heeft gekregen.

Het probleem bij het gebruik van een dergelijk (nieuw) woord is dat het 'algemeen geaccepteerd' moet worden en door iedereen begrepen maw. je moet het niet elke keer als je het gebruikt, moeten toelichten.

In het algemeen zou je misschien het niet-alledaagse woord 'middelloodruimte' kunnen gebruiken.

dk
dinsdag 31 mei 2005

 Re: Naam voor een meetkundige plaats  

©2001-2024 WisFaq