Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 38802 

Re: Breuken in zestalligstelsel

Maar hoe noteer je dan 3/6 in 't zestallig stelsel? Dus de meest makkelijke breuken zoals 1/3 1/2 en 1/5?

lars
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 31 mei 2005

Antwoord

Bedoel je 'onze' 3/6? Ja, dat moet wel want 6 komt in het zestallig stelsel niet voor... de notatie van breuken in het zestallig stelsel is niet het probleem. Hier zijn er een paar:

1/2
1/4
3/4
1/3

De vraag is natuurlijk wat stellen deze breuken voor in het tientallig stelsel? Daar moet je dan toch even over denken.

Je zou 's een lijstje kunnen maken met links tientallig en rechts zestallig:

1=1
2=2
3=3
4=4
5=5
6=10
7=11
8=12
9=13
10=14
11=15
12=100

Dus 1/2 is het zestallig stelsel is 1/2 in het tientallig stelsel.
Maar 5/12 in het zestallig stelsel zou dan 5/8 zijn in het tientallig stelsel.

Dat is gek! Dus 3/12 is zestallig is 3/8 in tientallig. Maar kan je 3/12 niet vereenvoudigen? Geen idee, maar het is in ieder geval niet 1/4. De rekenregels voor het delen zijn namelijk ook heel anders....

Nog maar 's wat....
Wat is 11/39 in het zestallig stelsel?

1110=156 en 3910=1036

Dus: 11/39 (10) = 15/103 (6)

Kortom.. een heel gedoe. Vervelend dat allerlei dingen die zo vanzelfsprekend leken nu vreselijk ingewikkeld zijn.

Nog maar 's wat.... 3/6 in het zestallig stelsel wordt 3/10. Maar 3/6=1/2 en dat wordt in zestallig stelsel gewoon ook 1/2. Dat klopt ook wel want in het zestallig stelsel is 10:3=2

Nou ja hopelijk kan je er verder mee, anders horen we 't wel weer, denk ik...

WvR
dinsdag 31 mei 2005

©2001-2024 WisFaq