Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

De raaklijn van een functie

Ik zoek naar de raaklijn van van het punt (2,f(2)) in de grafiek: x3+3x2. Ik heb een oplossing gevonden (24x-8) maar ik heb de indruk dat die fout is.
Alvast bedankt
jeremy

Jeremy
3de graad ASO - maandag 30 mei 2005

Antwoord

Beste Jeremy,

f(2) = 20 dus je zoekt de raaklijn aan de grafiek y = x3 + 3x2 in het punt (2,20).

De vergelijking van de raaklijn wordt dan gegeven door: y-y1 = f'(x1)*(x-x1)

Hierbij (x1,y1) het punt, hier (2,20), en is f'(x1) de x-coördinaat van het punt ingevuld in de afgeleide van de functie.

Reken maar na en je komt op y = 24x - 28, het was dus bijna juist

mvg,
Tom

td
maandag 30 mei 2005

©2001-2024 WisFaq