Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Inhomogene DV 2de orde

hoi,

het is een tijd geleden dat ik het heb gedaan. maar ik ben op zoek naar die regeltjes "recepte"van oplossen DV 2de orde. er zijn regels waaran particuliere oplossing moet voldaan als algemeen oplossing uit bepaalde termen of emacht bestaat. kent iemand ze?

ik heb het echt hard nodig.

grt
A.S

A.S
Student universiteit - maandag 30 mei 2005

Antwoord

Hallo,

Het komt er eigenlijk op neer dat het voorstel (V) van dezelfde vorm is als het rechterlid (RL). Hier zijn een aantal van de meest voorkomende:

RL = veelterm van graad n, dan V = Anxn+...+A0 (ook voor n=0, dus een constante!)

RL = c cos wx + d sin wx, dan V = A cos wx + B sin wx (dus ook als je alleen een cos of alleen een sin hebt staan in je RL)

RL = c ekx, dan V = A ekx

RL = (veelterm van graad n)*cos(wx) + (veelterm van graad n)*sin(wx), dan V = (Anxn+...+A0)*cos(wx) + (Bnxn+...+B0)*sin(wx)

RL = (veelterm van graad n)*ekx, dan V = (Anxn+...+A0)*ekx

RL = cekxcos(wx) + dekxsin(wx), dan V = Aekxcos(wx) + Bekxsin(wx)

Met hierbij dan nog volgende opmerkingen:
- als het voorstel al een oplossing is van de homogene vergelijking, zal dat voorstel niet voldoen. Vaak krijg je dan wel een goed voorstel door het oorspronkelijke voorstel met x (of, als dat nog niet werkt, met x2) te vermenigvuldigen.
- als het rechterlid een som is van verschillende rechterleden uit voorgaande tabel, dan moet het voorstel ook een som zijn van de corresponderende rechterleden.

Deze twee opmerkingen zie je bijvoorbeeld toegepast in volgende oefening:
y"+y=2x2+2cosx
De homogene heeft als oplossing: y=c1cosx + c2sinx
Het voorstel voor de particuliere wordt nu:
A2x2 + A1x + A0 + B1xcosx + B2xsinx.

Groeten,
Christophe.

Christophe
zaterdag 4 juni 2005

©2001-2024 WisFaq