Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rentabiliteitswaarde van een obligatie lening

In juli 2004 werd ten laste van een nv de inschrijving opengesteld op een 10,5 % obligatielening met een looptijd van 8 jaar en met jaarcoupons per 1 augustus.
Storting vond plaats per 1 aug. 2001. De aflossing geschiedt in 4 gelijke jaarlijkse termijnen, voor het eerst op 1 aug. 2006.

1. Bereken de rentabiliteitskoers per 1 aug 2002, op basis van effectieve rentevoet van 10%

De heer W. kocht op 1 september 2002 enige obligaties van bovengenoemde lening tegen de prijs van 102% van de nominale waarde en verkocht ze op 1 maart 2003 voor 106% van de nominale waarde. Beide prijzen zijn incl. lopende interest

2. Bereken hoeveel percent samengestelde interest per jaar Wijsneus heeft gemaakt met deze belegging. (kosten aan- en verkoop wordt geen rekening mee gehouden).
3. Bereken op basis van effectieve rentevoet van 7.5% per jaar, de rentabiliteitskoers van de lening per 1 augustus 2007 , 2 decimalen nauwkeurig

Folker
Student hbo - maandag 30 mei 2005

Antwoord

Folkert,
1.De rentabiliteitskoers=waarde nominaal 100=Ca+Ci.
Ca=25/1,1^4+...+25/1,1^7 en Ci= (10,5/10)(100-Ca).
2.Stel p=behaalde perc.interest per jaar.Dan moet gelden:
102(1+p/100)^1/2=106.
3.Op 1 aug.2007,na aflossing en rente,komen nog 2 aflossingen.
Berekening gaat analoog als vraag 1.

kn
maandag 30 mei 2005

©2001-2024 WisFaq