Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Financiele rekenkunde

Ik heb een vraagje. Ik heb een vraag over financiele rekenkunde.
Miriam wil graag over 10 jaar stoppen met werken. Omdat haar pensioen dan nog niet ingaat, heeft zij daarna geudrende 5 jaar €30.000,- per jaar nodig om van te leven. Zij wil ie €30.000 elk jaar aan het begin van het jaar opnemen. Hoeveel moet zij de komende 10 jaar aan het begin van elk jaar sparen, als het interestpercentage 4% per jaar is?

Laura
Student hbo - vrijdag 27 mei 2005

Antwoord

Laura,
Neem als tydstip na 9 jaar:
Eindwaarde stortingen na 9 jaar=contante waarde opnames.
Stel X=jaarlijkse storting.Nu moet
X(1+1,04+1,042+...+1,04^9)=30.000(1,04^-1+....+1,04^-5).
Kun je dit zelf uitrekenen?
Groetend,

kn
vrijdag 27 mei 2005

©2001-2024 WisFaq