Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 38473 

Re: Re: Berekening bedrag anuiteit na 10 jaar helft aflossing

Het verband tussen het exploitatie bedrag en het investeringsbedrag is dat wij normaliter de investeringen berekenen o.b.v. 8% (rente en afschrijving). (bijv. 4884/8% is een investeringsbedrag van 61050. Nu gaan wij een huurcontract aan van 20 jaar (10+10). Op de helft van de tijd willen we de helft van de investering afgelost hebben.
Op basis van de 4884 per jaar willen we het investeringsbedrag uitrekenen. Omdat de kosten per jaar stabiel moeten blijven ivm nacaluleerbaarheid naar het min. van VWS moeten de rente en aflossing per jaar gelijk zijn over de gehele periode. Ik zat daarom zelf te denken aan een annuïteit. Alleen in mijn hoofd denk ik dat annuïteit en gelijke aflossing + gelijke betaling strijdig is.
Het betreft een nieuw te bouwen woning voor mensen met een verstandelijke beperking. Om het gebouw zo optimaal mogelijk voor deze mensen te maken wil ik het graag zo maximaal mogelijk uitrekenen.
De woningstichting die er bij betrokken is had een berekening gemaakt van een investeringsbedrag van ca. 39000 (wij dus 61050). Het verschil is dus zo groot dat ik er graag wat tijd in wil steken om tot een goede berekening te komen met een hoger bedrag.
Ik zat zelf aan een combinatieformule te denken waarbij de annuitiet berekend wordt obv 15 jaar en we de betaling verspreiden over 20 jaar. In eerste instantie lukte het mij niet om een annuiteit uit te rekenen, vandaar kwam ik bij jullie site.

Anita
Iets anders - woensdag 25 mei 2005

Antwoord

Anita,
Voor een goede onderbouwing van de waardebepaling van de investering moeten afspraken gemaakt worden over de looptijd en de rentevergoeding.Bij een looptijd van n jaar en een rentevergoeding per jaar van p%, is de waarde van de investering W=4884(1-(1+i)^-n)/i meti=p/100.
Dus voor n=20 en p=4% is W=4884(1-(1,04)^-20)/0,04=66.375.
Bij p=4% en n=10 is W=39.613,61.Deze procedure lijkt mij beter verdedigbaar dan dele door 0,08.U betaalt dus gedurende de afgesproken looptijd 4884 vooe rente en aflossing terwijl u bij de voorgestelde berekening meer moet betalen.Hopelijk is alles nu duidelijk.
Groetend,


kn
donderdag 26 mei 2005

©2001-2024 WisFaq