Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Limiet

Hoi,

Ik kreeg de volgende vraag voorgeschoteld:

lim[n->] ((3/2)^n) · (1/(6^n) + 2^(n-1)/3^(n+2))

nu dacht ik aan het volgende

(3/2)^ =
1/(6^) = 0 en
(2^(-1)/3^(+2)) = 1/18 · (2^/3^)

dus · (0 + 1/18 · (2^/3^))
Hierna kom ik er niet meer uit. Ik vind het altijd een beetje vreemd om over na te denken!

Grz,
Bart

PS: Is er niet een of andere tag dat ik een plaatje mee kan linken? Dit zou namelijk een stuk duidelijkere functies geven!
PPS: Ik heb misschien wel ergens een functie liggen waarmee je de tag op de plek van de cursor zet als je op het knop je klikt, maar dat moet ik nog even nakijken!

Bart v
Iets anders - donderdag 11 juli 2002

Antwoord

Het klopt dat het lastig is om met ¥ te werken.
Bij dit soort opgaven moet je dit dan ook zo lang mogelijk uitstellen. Blijf met n werken, totdat je zeker weet wat er gebeurt als n naar ¥ gaat.
In jouw geval werkt dat als volgt:

q3853img1.gif

Wanneer je nu de limiet van n naar ¥ neemt, gaat de eerste term naar 0 en de tweede term naar 1/18.
De totale limiet is dus 1/18.

wh
donderdag 11 juli 2002

©2001-2024 WisFaq