Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Snijpunten lijn en parabool

Wilt u mij d uitwerking sturen van deze som,

y=(x-3)2 en y=(x+2)2

Ik had de beide formules uitgewerkt

tot

x2-6x + 9 = x2 + 4x +4

dan ben ik de termen gaan proberen weg te werken maar struikelde bij de x2

ik hield over

-10x + 5 = 0

maar dan kan ik de abc formule niet toepassen of moet ik dan
bij de a waarde 0 invoeren.
Nou ja ik snap er niets meer van zou u me alstublieft de hele uitwerking willen doen toekomen?
Alvast heel hartelijk dank

Niki D
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - dinsdag 24 mei 2005

Antwoord

Beste Niki,

Je geeft als opgave dat je een lijn wil snijden met een parabool, maar je geeft wel de voorschriften van 2 parabolen!

Als je deze aan elkaar gelijkstelt gaat je term in x2 inderdaad wegvallen en je houdt een lineaire vergelijking over. Hierop kan je inderdaad de abc-formule niet toepassen want die is voor kwadratische vergelijkingen, maar dat hoeft toch ook niet?

Dit is zelfs eenvoudiger:
-10x = 5 = -10x = -5 = x = -5/(-10) = 5/10 = 1/2.

Je snijpunt heeft dus x-coördinaat gelijk aan 1/2, de y-coördinaat bereken je dan uit één van de twee parabolen.

mvg,
Tom

td
dinsdag 24 mei 2005

©2001-2024 WisFaq