Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Aandeel goederensoort in de verkopen

Helaas ben ik kennelijk alles over algebra vergeten.
Wij verkopen twee soorten goederen door elkaar.
Het computerprogramma rekent per soort artikel de provisie voor de vertgenwoordiger uit, maar geeft slechts één eindtotaal. De provisies zijn 8% (over a)en 18% over overig.
Ik zoek de grootte van het deel a.
Uit de volgende formule kom ik niet uit omdat ik verkeerd verschuif of deel of vermenigvulig. Zit al uren te puzzelen.
0,8a+ 0,18(omzet-a)=totaalprovisie.
Dank, dank.

Als aanvulling op mijn zojuist gestelde vraag toon ik hier tot waar ik gekomen ben. 8 en 18%; y = omzet, z = totaal provisie.
(0,08·x)+0,18·(y-x)=z
x + 0,18/0,08y - 0,18/0,08x = z/0,08
x + 2,25y - 2,25x = z/0,08
x - 2,25x = z/0,08 -2,25y
1,25x = 2,25y - z/0,08
x = 1,8y - z/0,064

ed van
Iets anders - woensdag 10 juli 2002

Antwoord

Voor zover ik je verhaal begrijp gaat het in de
laatste vergelijking fout :

x = 1,8y - z/0,064

Dit moet zijn :

x = 1,8y - 10z

Want 1/(0.08*1.25) = 10

en niet : 0.08/1.25 = 0.064

Dus :

Provisie over a :
0.08x = 0.144y - 0.8z

en

Verkoop artikel a :
x = 1,8y - 10z

Mits je de totale verkoop en totale provisie weet.

mj
woensdag 10 juli 2002

©2001-2024 WisFaq