Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Notatie van functies

Als ik bv. schrijf f(a,x) en f(b,x) betekent dat dan noodzakelijk dat op de plaats(en) waar bij f(a,x) a in de functie voorkomt, dat op diezelfde plaats(en) bij f(b,x) b voorkomt. Bijvoorbeeld bij een lineaire functie als f(a,x) = a+x dan f(b,x) = b+x maar ook als f(a,x) = a+x dan f(b,-x) = b-x.

Alvast bedankt voor uw antwoord.

Ad van
Docent - dinsdag 24 mei 2005

Antwoord

Beste Ad,

Dat ligt er al maar aan hoe je het bekijkt en/of bedoelt.

Een willekeurige f(x,y) is een (onbekende) functie waarvan je enkel weet dat ze van zowel x als van y afhangt.
Hiervoor is 'f' gebruikelijk en sommigen gebruiken er enkel f voor.

Wanneer je dan noteert f(a,x) dan speelt de b in f(b,x) enkel dezelfde rol als a als het hier om dezelfde functie gaat, dus dezelfde "f". Met andere woorden, als het verband dat door de functie gegeven wordt hetzelfde is.

Als je dit expliciet niet bedoelt kan je voor de 2e functie een andere letter gebruiken om aan te geven dat het om een andere functie gaat, bvb g(b,x) of je werkt met indices: f1(a,x), f2(b,x), ...

Samengevat: afhankelijk van de context moet je gewoon weten of het om dezelfde functies gaat of niet, dit kan het geval zijn als beiden met "f" worden aangeduid maar dat is niet noodzakelijk zo, dus ook niet volledig ondubbelzinnig.

mvg,
Tom

td
dinsdag 24 mei 2005

 Re: Notatie van functies 

©2001-2024 WisFaq