Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Verwachtingswaarde (XY)

f(x,y)=24xy x0,y0,x+y1
f(x,y)=0 elders

a) vind E(XY)
b) vind cov(X,Y)
c) vind correlatiecoefficient(X,Y)

ik weet echt niet hoe ik dit kan aanpakken. ik dacht eerst cov(X,Y) uitrekenen, door E[(X-m)(Y-m)] en daarmee E(XY) vinden, door cov(X,Y)=E(XY)-E(X)E(Y). maar dan zit ik met de verwachtingen hoe ik dat moet uitrekenen, want over welk gebied moet ik nu precies integreren? ik snap het echt niet meer, alvast bedankt voor de hulp!!

suki
Student universiteit - dinsdag 24 mei 2005

Antwoord

Verwachtingen zijn integralen van waarden die gewogen worden met een bepaalde factor die rekening moet houden met de kansverhoudingen dat bepaalde waarden optreden.

Integreren over het driehoekje D "x0,y0,x+y1" kan je bijvoorbeeld door eerst x te laten varieren tussen 0 en 1 en y tussen 0 en 1-x.

E[XY] is dus de integraal van xy(24xy) over D = 2/15
E[X ] is de integraal van x(24xy) over D = 2/5
E[Y] is de integraal van y(24xy) over D = 2/5 (=E[X ] uit de symmetrie van het probleem)

En de rest vind je hiermee vast zelf wel, niet?

Merk op dat X en Y niet onafhankelijk zijn, want dan was E[XY] = E[X ]E[Y] geweest. Nochtans lijkt f(x,y) mooi scheidbaar te zijn f(x,y)=g(x)h(y). Dat is echter slechts schijn. De scheidbaarheid moet in volledig R2 gelden en door de driehoekige vorm van D, het gebied waarin f(x,y) niet nul is, is dat hier niet het geval.

cl
dinsdag 24 mei 2005

©2001-2024 WisFaq