Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Conjugatie in groep

Zij G een groep en x in G.

Voor iedere x in G geldt dat x geconjugeerd is met zijn inverse (d.w.z. x = g*x-1*g-1 voor een zekere g in G).

Te bewijzen: ab is geconjugeerd met (ba)-1 voor een a,b in G.

Steven
Student universiteit - zondag 22 mei 2005

Antwoord

We weten dat (ba)-1=a-1b-1.

Je wil aantonen dat ab geconjugeerd is met (ba)-1, dus dat er een g in G bestaat waarvoor:
ab = g(ba)-1g-1 = ga-1b-1g-1

Probeer dit rechterlid nu eens te herschrijven, zodat er in het midden (ab)-1 oftewel b-1a-1 komt te staan? En vermits gegeven is dat een element (hier ab) altijd geconjugeerd is met zijn inverse (hier dus b-1a-1) volgt het gevraagde meteen.

Als het niet lukt reageer je maar...

Groeten,

Christophe
maandag 23 mei 2005

©2001-2024 WisFaq