Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Significantie en H0- en H1-Hypotheses

Beste Mensen,

Ik heb het volgende probleem,

Eerst maar even een idee van een opgave: De lengte van een man is normaal verdeeld, gemiddelde is 180 cm met een standaarddeviatie van 10 cm bij een steek proef blijkt dat de lengte van mannen gemiddeld 189 cm is ...

Nu moet ik toetsen of het gemiddelde bijgesteld zou moeten worden, en zodoende bekijken of dit resultaat significant is. Ik heb geen idee waar ik zou moeten beginnen.

Ik ben redelijk bekent met het gebruik van normalcdf etc. En ik weet dat ik eerst twee hyptheses op zou moeten stellen maar weet ook niet echt hoe ik dat doe.

Ik hoop dat jullie kunnen helpen,

Gr Daniel

Daniel
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 22 mei 2005

Antwoord

Beste Daniel,

De hypotheses zijn:
H0: het klopt dat m=180 cm.
H1: m180 cm (omdat het gemiddelde in de steekproef een stuk te groot is).

Van belang is het aantal mannen (zeg n) in de steekproef. Uitgaande van H0 is gemiddelde lengte Xgemiddeld in een groep van n mannen normaal verdeeld met mXgemiddeld=180 cm en sXgemiddeld=10/Ön cm.
Je kunt nu met normalcdf uitrekenen wat de kans is dat een groep van n mannen een gemiddelde lengte van 189 cm of meer hebben. Als die kans onder sifnificantieniveau a ligt, dan wordt H0 verworpen.

FvL
zondag 22 mei 2005

©2001-2024 WisFaq