Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Excel formule

ik zoek een excel formule om het volgende te berekenen:(als voorbeeld)
ik heb € 100.000,--, krijg jaarlijks 3% rente, hoeveel mag ik gedurende bv 120 maanden ieder maand opnemen, om na 120 aantal maanden op bedrag nul uit te komen.

Jacque
Ouder - vrijdag 20 mei 2005

Antwoord

Zet in cel a1 100.000
In cel a2 de formule =1-(1,00246627)^-120
In cel a3 0,00246627
In cel a4 de formule =a2/a3
In cel a5 de formule =a1/a4
De uitkomst moet dan worden 963,74

Die 1,00246627 is de maandelijkse groeifactor. Die bereken je als volgt:
3/100+1= 1,03 (jaarlijkse groeifactor)
1,03^(1/12)= 1,00246627 (maandelijkse groeifactor)
Die 0,00246627 is maandelijkse groeifactor -1

Het kan ook met minder cellen door formules te combineren maar voor de duidelijkheid is het zo wellicht handiger.

groet

pl
vrijdag 20 mei 2005

©2001-2024 WisFaq