Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Machten met een gebroken exponent

Hallo,

Ik heb geprobeerd de volgende oplossing te beredeneren:

10/Ö10=10^1/2 ......helaas het is mij niet gelukt.

Zouden jullie het mij uit kunnen leggen?

Bedankt en de groetjes,

Ton Ko
Ouder - donderdag 19 mei 2005

Antwoord

Voor machten geldt oa:
gx*gy= gx+y
gx/gy= gx-y

In woorden: als je twee machten met hetzelfde grondtal met elkaar vermenigvuldigt tel je de exponenten bij elkaar op. Bij delen trek je ze van elkaar af.
Dat laatste kan je dus toepassen:
10/Ö10 = 101-1/2=101/2

Zie ook:
Rekenregels machten en logaritmen

groet

pl
donderdag 19 mei 2005

©2001-2024 WisFaq