Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Ik zoek een formule om het volgende vraagstuk op te lossen

een auto botst en komt plots van 90 km/u tot stilstand. Achteraan zit een baby van 10 kg in zijn kinderzitje zonder gordel. Gevolg : hij raakt de voorruit met een snelheid van 90 km/u.
Dit kan je vergelijken met een val van ... m hoog ?

Linda
Ouder - donderdag 19 mei 2005

Antwoord

De snelheid neemt door de valversnelling lineair toe met de tijd

v(t) = g t, met g ruwweg 10 m/s2

De snelheid 90km/u = 25m/s wordt dus bereikt na 25/10=2,5 seconden. De afgelegde weg neemt kwadratisch toe en heeft hier de vorm

x(t) = gt2/2

wat wil zeggen dat er na 2,5 seconden een afstand van een dikke 31 meter is afgelegd.

cl
donderdag 19 mei 2005

©2001-2024 WisFaq