Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Recursie formule

ik kreeg een deel van deze tabel en moest deze afmaken tot en met de vijftien. maar nu komt het probleem ik moet er ook een recursie formule bij maken, maar ik kom er niet uit want hij wordt bij de 3e verschilrij pas constant.(de v staat voor Verschilrij)

N456789101112131415
T(n)81631579916325638656279410931471
1e v481526426493130176232299378
2e v47111622293746566779
3e v3456789101112

Tom va
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 4 juli 2002

Antwoord

Je moet er even voor gaan zitten, maar erg ingewikkeld is het allemaal niet.

Definieer de volgende rijen:
t(n) = jouw rij, dus {1,2,4,8,16,31,57,99,...}
u(n) = t(n) - t(n-1)
v(n) = u(n) - u(n-1)
w(n) = v(n) - v(n-1)
x(n) = w(n) - w(n-1).

Je weet nu dat geldt: x(n) = 1.
Dit betekent dus: w(n) - w(n-1) = 1.
Hieruit volgt: v(n) - 2v(n-1) + v(n-2) = 1
En hieruit...: u(n) - 3u(n-1) + 3u(n-2) - u(n-3) = 1
Tenslotte: t(n) - 4t(n-1) + 6t(n-2) - 4t(n-3) + t(n-4) = 1

De gevraagde recursieformule is dus:
t(n) = 4t(n-1) - 6t(n-2) + 4t(n-3) - t(n-4) + 1, met t(1)=1, t(2)=2, t(3)=4, t(4)=8

jr
donderdag 4 juli 2002

©2001-2024 WisFaq