Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vijfhoek

Op de kleinste boog BC van de omgeschreven cirkel van een regelmatige vijfhoek ABCDE kiest men een punt P.
Bewijs dan dat:
|PA|+|PD|=|PB|+|PC|+|PE|
Bestaat er ook een analoge eigenschap voor een zeshoek?
Graag een oplossing....
Groeten

lemmen
Ouder - vrijdag 13 mei 2005

Antwoord

Hendrik,
Stel boog BP=a graden.Alle hoeken zijn nu in a uit te drukken,terwijl de hoeken bij P alle 36 graden zijn. Het bewijs steunt op de sinusregel voor driehoeken.

Noem AB/sin 36=X.
Nu geldt b.v. dat PA=Xsin(36+1/2a) en PD=Xsin(72-1/2a), zodat PA+PD=2Xsin(54)cos(18-1/2a).
Verder is PB=Xsin(1/2a), PC=Xsin(36-1/2a) en PE=Xsin(72+1/2a).
Optellen en gebruik maken van het feit dat 2sin(54)=2sin(18)+1 levert het gevraagde.
Groetend,

kn
zondag 15 mei 2005

©2001-2024 WisFaq