Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Algoritme van de deling

ik begrijp deze oefening niet. men moet hier p berekenen.

(2x4 + 7x3 + 4x2 +px) : (2x2 + x + 1)

ömer
3de graad ASO - donderdag 12 mei 2005

Antwoord

Ik neem aan dat het de bedoeling dat de deling 'leuk' uitkomt!? Maar we gaan 't eens een keertje anders doen... de uitkomst van de deling zal iets zijn van de vorm ax2+bx+c. Dus:

(ax2+bx+c)(2x2+x+1)=2x4+7x3+4x2+px

Je ziet meteen (hoop ik) dat: a=1 en c=0, dus kunnen we ook schrijven:

(x2+bx)(2x2+x+1)=2x4+7x3+4x2+px

Welke termen dragen bij aan 4x2? Dat zijn 'x2 en 1' en 'bx en x', dus b=3. We schrijven:

(x2+3x)(2x2+x+1)=2x4+7x3+4x2+px

...en omdat alleen de termen '3x en 1' bijdragen aan px moet wel gelden dat p=3. Dat is dan een keertje wat anders...

Zie Euclidische deling

WvR
donderdag 12 mei 2005

©2001-2024 WisFaq