Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

4e afgeleide van ln(x+1)

Hallo,

Na veel proberen kom ik tot de derde afgeleide. Maar deze is al zo groot dat ik niet denk dat deze goed is. Uit de vierde afgeleiden kwam ik al helemaal niet meer.
f(x)=ln(1+x)
f'(x)=1/(1+x)
f''(x)=-1/(x2+2x+1)
Volgens mij is de derde afgeleide
f'''(x)=(-2x-2)/(x4+4x3+6x2+4x+1)

We hebben geprobeerd dit te controleren via de rekenmachine maar die gaf iets anders aan.

Hopelijk heeft u wel een antwoord op mijn vraag over de vierde afgeleide (of de derde) van ln(x+1)

Alvast bedankt

Rik

Rik Ar
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 12 mei 2005

Antwoord

$
\eqalign{
& f\left( x \right) = \ln \left( {x + 1} \right) \cr
& f'(x) = \frac{1}
{{x + 1}}{\text{ want stel }}u(x) = x + 1{\text{ en }}y(u){\text{ }} = {\text{ }}\ln (u){\text{ dus }}u'(x) = 1{\text{ en }}y'(u) = \frac{1}
{u} = \frac{1}
{{x + 1}} \cr
& f''(x) = \left[ {\left( {x + 1} \right)^{ - 1} } \right]^' {\text{ stel }}u(x) = x + 1{\text{ en }}y(u) = u^{ - 1} \Rightarrow u'(x) = 1{\text{ en }}y'(u) = - u^{ - 2} = \frac{{ - 1}}
{{u^2 }} = - \frac{1}
{{\left( {x + 1} \right)^2 }} \cr
& f'''(x) = \left[ { - \left( {x + 1} \right)^{ - 2} } \right]^' = - \left[ {(x + 1)^{ - 2} } \right]^' {\text{ stel }}u(x) = x + 1{\text{ en }}y(u) = u^{ - 2} {\text{ dus }}u'(x) = 1{\text{ en }}y'(u) = - 2u^{ - 3} = - \frac{2}
{{\left( {x + 1} \right)^3 }} \cr
& {\text{Dus }}f'''(x) = - \left( { - \frac{2}
{{\left( {x + 1} \right)^3 }}} \right) = \frac{2}
{{\left( {x + 1} \right)^3 }}. \cr
& f''''(x) = \left[ {2\left( {x + 1} \right)^{ - 3} } \right]^' = 2\left[ {\left( {x + 1} \right)^{ - 3} } \right]^' {\text{ Stel }}u(x) = x + 1{\text{ en }}y(u) = u^{ - 3} {\text{ dus }}u'(x) = 1{\text{ en }}y'(u) = - 3u^{ - 4} = - \frac{3}
{{u^4 }} = - \frac{3}
{{\left( {x + 1} \right)^4 }} \cr
& {\text{Dus }}f''''(x) = - \frac{6}
{{\left( {x + 1} \right)^4 }}. \cr}
$

Davy
donderdag 12 mei 2005

©2001-2024 WisFaq