Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bloedvolume

Een hypotetisch zoogdier heeft een bloedvolume van 240 liter. Eén liter bloed bevat 0,54 liter rode bloedcellen. Eén mm3 (=1ml) bloed bevat 1,35 miljoen rode bloedcellen. per seconde worden 13 miljoen rode bloedcellen vervangen door nieuw aangemaakte.

Wat is de gemiddelde levensduur van de rode bloedcellen bij dit zoogdier?

Wat is het gemiddelde volume van één rode bloedcel bij dit zoogdier?

Kim
Student universiteit - donderdag 12 mei 2005

Antwoord

Er is 240 dm3 bloed = 240.000.000 mm3
Dit bevat 324.000.000 miljoen bloedcellen.
Per seconde worden 13 miljoen bloedcellen aangemaakt.
Levensduur = 324.000.000/13 sec =24.923.077 sec is ca 288 dagen.
Dat volume bepaal je uit het feit dat 1,35 miljoen bloedcellen 0,54 mm3 ruimte in beslag nemen.

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
vrijdag 20 mei 2005

©2001-2024 WisFaq