Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Permutaties

Hoe schrijf ik een permutatie als het product van verwisselingen. Het dictaat wat wij gebruiken op de opleiding vermeld hierover amper theorie. Toch wordt ik geacht het te kunnen. Wie kan met verder helpen ?

Gr.
Thijs

Thijs
Student hbo - woensdag 11 mei 2005

Antwoord

Thijs,

Om te beginnen zul je de permutatie moeten uitschrijven als product van disjuncte cykels.
Dat staat in jullie reader uitgelegd vlak boven definitie 4.17.

Resteert de vraag: Hoe schrijf ik een cykel als product van verwisselingen?
Ik geef eerst even een voorbeeld van een eenvoudige methode:
- (1 4 2 8) = (1 4)(4 2)(2 8)
Als je meer dan een oplossing nodig hebt:
- Bedenk dat (1 4 2 8)=(4 2 8 1)=(2 8 1 4)=(8 1 4 2)
Als je zoveel mogelijk oplossingen wilt hebben:
- Bedenk dat (1 4 2 8) = (1 4)(4 2 8).
Je vindt op die manier eenvoudig 3 verschillende oplossingen voor een 3-cykel,
en 12 voor een 4-cykel, en 60 voor een 5-cykel,
en i.h.a. k!/2 voor een k-cykel.

Met dank aan Peter Pesch

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
woensdag 11 mei 2005

©2001-2025 WisFaq