Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Meetkunde van de driehoek

ik heb een opdracht gekregen om een bewijs te zoeken maar kan niks vinden.
ik moet bewijzen dat de oppervlakte van een driehoek met zijden a, b, c gelijk is aan de wortel van sx(s-a)x(s-b)x(s-c) waarbij s = 1/2x(a+b+c)
ik hoop dat jullie mij hierbij kunnen helpen.

dyon b
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - dinsdag 10 mei 2005

Antwoord

als je s*(s-a)*(s-b)*(s-c) uitwerkt krijg je:
1/16*(2a2b2+2a2c2+2b2c2-a4-b4-c4) (ga dat zelf na).

Bekijk nu onderstaande tekening:
q37860img1.gif

Voor de hoogtelijn h krijgen we:
h2=a2-x2=b2-(c-x)2
Er geldt dus
a2-x2=b2-c2+2cx-x2
Hieruit volgt:
x=(a2+c2-b2)/(2c) (ga na)
Dus h2=a2-x2=a2-(a2+c2-b2)2/(4c2)
Het kwadraat van de oppervlakte is 1/4h2*c2=
1/4a2c2-1/16(a2+c2-b2)2
Als je deze uitdrukking vereenvoudigt krijg je weer:
1/16*(2a2b2+2a2c2+2b2c2-a4-b4-c4).
(Ga dat zelf na)
Ga nu na dat het bewijs is geleverd.

hk
woensdag 11 mei 2005

©2001-2024 WisFaq