Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rente en jaarlijkse afname hoofdsom

Kan iemand mij helpen aan de formule voor de volgende berekening:

Maandelijks een vast bedrag opnemen bij een constante rente factor per maand over een looptijd van 10 jaar, zodanig dat het initiele bedrag na 10 jaar gelijk komt te zijn aan 0.

Reken voorbeeld:
Op t=0 is er een hoofdsom van 1000.
Maandelijks wil ik een constant bedrag opnemen zodanig dat op t=10 de hoofdsom gelijk aan 0 is. Wel ontvang ik iedere maand een rente van 10%.

Niels
Ouder - vrijdag 28 juni 2002

Antwoord

Ik noem N(t) het bedrag op de rekening op tijdstip t, met t in maanden en t=0 het moment van het storten van de hoofdsom.
N(0) is dus de hoofdsom.
Verder noem ik p het rentepercentage en R het maandelijks op te nemen bedrag.

Hieruit volgt:

q3785img1.gif


Na 10 jaar, dus op t=120, willen we dat N(t) = 0.
Dus we krijgen de vergelijking:

q3785img2.gif


In deze vergelijkingen is alleen R onbekend en deze willen we oplossen.
We krijgen dan:

q3785img3.gif


q3785img5.gif

Het laatste is dus de formule wanneer je na 10 jaar maandelijks opnemen op 0 wilt uitkomen.

In het rekenvoorbeeld komt dit neer op:

q3785img6.gif


Dit is dus een fractie meer dan het bedrag dat je aan rente binnenkrijgt.
De hoofdsom neemt in het begin ook maar heel weinig af. Pas in de laatste twee jaren loopt het bedrag hard terug. Dit is eigen aan dit soort processen.
Hieronder staat het bedrag aan het eind van elk jaar

na 1 jaar: 999.98
na 2 jaar: 999.90
na 3 jaar: 999.68
na 4 jaar: 998.96
na 5 jaar: 996.73
na 6 jaar: 989.70
na 7 jaar: 967.66
na 8 jaar: 898.48
na 9 jaar: 681.38
na 10 jaar: 0

wh
vrijdag 28 juni 2002

©2001-2024 WisFaq