Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 37818 

Re: Re: Slaapplaatsen, kamers en combinaties

dus dan is dit eerst de combinaties en dan voor de bedden per kamer de permutatie
en permutatie maal combinatie = variatie?
is dit dan de voledige oplossing een variatie van 12 tot 12
en dan een aantal mogelijkheden aftrekken om de 3 uitzonderingen te elimineren uit de gehele kans?
dank bij voorbaat

metin
Iets anders - dinsdag 10 mei 2005

Antwoord

Beste Metin,
Het kan ook anders,
Er zijn 12 bedden in 3 kamers, in iedere kamer 4 bedden. Er zijn 3 personen: a, b en c die niet bij elkaar in een kamer mogen.
We geven eerst a een bed, 12 mogelijkheden. Daarna zijn er nog 8 bedden voor b en daarna nog 4 voor c.
Dus a, b en c kunnen op 12 x 8 x 4 = 384 manieren geplaatst worden. Vervolgens kunnen de 9 andere personen op 9! manieren in de overige bedden gelegd worden. Het antwoord is dus: 384 x 9! = 139.345.920 manieren.
Ik hoop dat het zo duidelijk is. Groeten.

JCS
woensdag 11 mei 2005

©2001-2025 WisFaq