Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Functies in R

Voor wiskunde heb ik een vraag gekregen die ik niet opgelost krijg, hij gaat namelijk als volgt:

Op het zeeoppervlak is de gemiddelde druk 981 hPa. Elke 10 meter onder water neemt de druk echter toe met 981 hPa.

a) Geef het voorschrift van de fuctie die de diepte onder water, x m, afbeeldt op de daarheersende druk, y hPa.
b) Welk is de druk op de bodem van de diepste plaats in de oceanen (-11524m)?

joris
3de graad ASO - maandag 9 mei 2005

Antwoord

Beste Joris,

Uit je vraag leidt je af dat de druk lineair stijgt met de diepte, om de 10 meter stijgt de druk immers met 981 hPa.

Op 0 meter diepte is de druk al 981 hPa, dus 'y = 981', maar per 10 meter komt daar nog 981 bij: y = 981 + 981·x/10

Controleer maar, op diepte 0 (x = 0) vind je 981 terug en per 10 extra meters diepte komt er 981 bij. Eventueel ontbonden geeft dit:

y = 981·(1+x/10)

Nu kan je vraag b zelf wel vinden?

mvg,
Tom

td
maandag 9 mei 2005

©2001-2024 WisFaq