Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Egyptische breuken

Ik moet van 7/41 een Egyptische breuk maken. Hoe pak je zoiets nu aan?

Jaco
Ouder - maandag 9 mei 2005

Antwoord

Hallo Jaco,

Ik heb een tijd moeten rekenen maar het is me gelukt.

het antwoord is: 7/41 = 1/8 + 1/41 + 1/82 + 1/164 + 1/328
Makkelijker is 1/6 + 1/246
Dit zou je ook nog in het egyptische kunnen schrijven, maar ik beschik op de pc niet over deze tekens, daarvoor zou je even op internet moeten snuffelen.

En nu de uitleg ;-):

je hebt dus 7/41, alleen de egytenaren werkte met stambreuken waarvan de tellen 1 is (muv. 2/3 en 3/4). Dus moet je dit terug rekenen.
daarvoor moet je een tabelletje maken.

1 41 DELEN
1/2 20 + 1/2 DELEN
1/4 10 + 1/4 DELEN
1/8 5 + 1/8

Nu heb je een bruikbare getal om aan de 7 te komen 7 - 5 = 2 Dus moet je nog 2 samenstellen waarvan je al 1/8 deel hebt.

1/41 1 DELEN
1/82 1/2 DELEN
1/164 1/4 DELEN
1/328 1/8

Als je nu de delen pakt + de 1/8 deel die je al had maakt dus 2
dus deze 2 + de 5 die je al had is samen 7....!!!

dus 7/41 = 1/8 + 1/41 + 1/82 + 1/164 + 1/328

Dit kan ook korter:

1/6 + 1/246. Want (1/6)*41 = 6.8
(1/246)*41 = 0.2
Dus totaal 7

1 41 DELEN
1/2 20 + 1/2 DELEN
1/4 10 + 1/4 DELEN 1.5
1/6 6.6 + 1/6

1/41 1 DELEN
1/82 1/2 DELEN
1/164 1/4 DELEN 1.5
1/264 1/6

6.6 + 1/6 + 1/6 = 7

dus 7/41 = 1/6 + 1/246

ALLEEN BIJ HET EERSTE ANTWOORD KOM JE MET RONDE GETALLEN EN MET HET TWEEDE ANTWOORD KOM JE NIET 100% GOED UIT OMDAT JE MOET AFRONDEN!!!

Groeten,

Sander

ps. leuke vraag!!!

su
woensdag 11 mei 2005

©2001-2024 WisFaq