Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Betrouwbaarheid hoe doe ik dat?

Hallo,

Ik heb voor mijn stage twee onderzoeken gedaan. Een enquete onder de medewerkers van het bedrijf. Ik heb hem aan 590 mensen gestuurd en 187 reacties gehad. Nu moet ik iets over de betrouwbaarheid van de uitkomsten zeggen maar ik snap daar helemaal niets van.
Daarnaast heb ik ook een enquete gehouden waar 137 reacties opgekomen zijn maar dat was gewoon onder wie hem in wilde vullen en geen populatie.
Hoe kan ik daar dan iets over de betrouwbaarheid zeggen?
Ik hoop dat jullie me verder kunnen helpen.
Dank je wel!

Groetjes Marlène

Marlèn
Student hbo - maandag 9 mei 2005

Antwoord

De betrouwbaarheid kies je zelf, bijvoorbeeld 90%
De (on)nauwkeurigheid volgt uit je gegevens
Marge = ±Ö(p(1-p)/n) = ±1,65·Ö(0,5·0,5)/187)=0,06
Nu is het even de vraag of die 590 alle werknemers zijn of een steekproef. Zijn het alle werknemers dan mag je ook nog een correctie toepassen:
Eindige popualatie correctie= Ö{(N-n)/(N-1)}=Ö{(590-187)/(590-1)}=0,827. Dit vermenigvuldigen met die 0,06 geeft de gecorrigeerde marge van 0,05.

In het eerste geval moet je rekening houden met een onnauwkeurigheid in percentagens van 6% in het tweede geval wordt dat 5%.

Tja die 137 is mij niet helemaal duidelijk maar ik denk dat je dan nog een keer die eerste berekening moet overdoen met 137 ipv 187.

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
woensdag 11 mei 2005

©2001-2025 WisFaq