Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Coordinaat bepalen

Hallo,

Hoe moet ik de coördinaat bepalen van een punt dat op gelijke afstond ligt van 3 gegeven punten?

de punten zijn: u(3,3) / v(6,2) / w(8,-2)

ik weet wel dat ik eerst het midden moet zoeken van de rechten. en daarna de middelloodlijn trekken. En daarna de vergelijking opstellen maar ik weet niet hoe ik verder moet!

Bedankt voor uw hulp! Kimberly

kimber
Overige TSO-BSO - zondag 8 mei 2005

Antwoord

Beste Kimberly,

Wat jij beschrijft is via een meetkundige methode, maar wanneer de coördinaten gegeven zijn lijkt het me makkelijk daar gewoon mee te werken en het analytisch op te lossen.

De afstand tussen 2 punten P en Q wordt (in 2D) gegeven door de formule:
d(P,Q) = Ö((Px-Qx)2+(Py-Qy)2)

In jouw gevallen stellen we het gezochte punt even: P(x,y)

d(P,U) = Ö((x-3)2+(y-3)2)
d(P,V) = Ö((x-6)2+(y-2)2)
d(P,W) = Ö((x-8)2+(y+2)2)

Deze 3 afstanden moeten gelijk zijn aan elkaar, dat geeft een stelseltje. Om het oplossen te vergemakkelijk kunnen we echter de wortels laten vallen, als de afstanden gelijk zijn moeten de kwadraten daarvan ook gelijk zijn:

(x-3)2+(y-3)2 = (x-6)2+(y-2)2
(x-3)2+(y-3)2 = (x-8)2+(y+2)2

Oplossen geeft P(3,-2)

mvg,
Tom

td
zondag 8 mei 2005

©2001-2024 WisFaq