Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Maximale winst

Hallo,

Volgend vraagstuk is gegeven, ik heb al een deel kunnen oplossen maar weet echt niet wat ik nu moet doen.

Stel dat de prijs van een product gelijk is aan p=400-2q (q=aantal geproduceerde eenheden) en dat de gemiddelde kostprijs per eenheid gelijk is aan c=0,2q+4+400/q.
Bij welke productie is de winst maximaal?

Ik heb eerst de afgeleide van de gemiddelde kostprijs berekent, om zo de minimale kostprijs te zoeken.

c=0,2q+4+400/q
c'=0,2-400/q2
dus q=Ö2000 =44,72

Maar wat moet ik nu doen? Als ik q invul in de andere vgl, kom ik het niet uit, tenslotte is de winst toch opbrengt min kost of niet?

Alvast bedankt!

T.
3de graad ASO - zondag 8 mei 2005

Antwoord

Hallo,

We zoeken dus het aantal producten zoeken waarbij de winst maximaal is.
Merk om te beginnen op dat zowel de kostens als de inkomsten gegeven zijn per eenheid. Als je beide vermenigvuldigd met q dan krijg je de totale kost en inkomst.

Als je dat gedaan hebt trek je de kost van de inkomsten af om de winstfunctie te bekomen.

w = q(400-q)-q(q/5+4+400/q)

Van deze functie zoek je het maximum, dus afleiden, gelijkstellen aan 0 en oplossen

mvg,
Tom

td
zondag 8 mei 2005

©2001-2024 WisFaq