Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Grafiek van formule met randvoorwaarde weergeven op grafische rekenmachine

Gegeven een grafiek die wiskundig als volgt omschreven kan worden:
nTt(n+1)T,
i(t) = 10.e^(-100(t-nT))

Mijn vraag is hoe kan je dit weergeven in je rekenmachine met deze extra randvoorwaarde of parameter : 'nTt(n+1)T'. (wat het ook is).

Flip
Student hbo - vrijdag 6 mei 2005

Antwoord

Uit n = t/T (n+1) volgt dat n het grootste gehele getal is dat kleiner of gelijk is aan t/T.

Op mijn rekentoestel wordt die functie voorgesteld door "int", op sommige andere door "floor", laat ik ze in het algemeen AFROND noemen. Belangrijk is dat je controleert of AFROND(-0.3)=-1 en niet 0, dat er met andere woorden altijd naar beneden in de letterlijke zin van het woord wordt afgerond, en niet naar het getal dat in absolute waarde het kleinst is.

Je kan i(t) dan plotten als 10.e^(-100(t-AFROND(t/T)T)).

cl
maandag 9 mei 2005

©2001-2024 WisFaq