Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Wat is een goniometrische reeks?

Is de aanduiding 'goniometrische reeks' voorbehouden aan de Fourierreeks of wordt bijv. de reeks Y=$\sum$k=1$\to\infty$(sin x)k ook een goniometrische reeks genoemd.

dr ir
Ouder - donderdag 5 mei 2005

Antwoord

Beste,

De term 'goniometrische reeks' duidt op alle reeksen van de vorm:

a0/2 + $\sum$(n=1-$>\infty$) (ancos(nx)+bnsin(nx))

De term 'a0/2' is niet verplicht in die vorm, maar wordt gewoonlijk conventioneel zo genoteerd omwille van technische redenen, het vereenvoudigd formules die hier op gebaseerd zijn.

Fourierreeksen zijn sowieso goniometrische reeksen, waarbij de coëfficiënten an en bn op een bepaalde manier berekend kunnen worden, a.d.h.v. integralen.

De term is dus in principe niet louter voor de Fourierreeksen voorbehouden maar wanneer de bovenstaande formule uniform convergeert, worden de coëfficiënten wel gegeven door de eerder vernoemede formules: dan zit je met de Fourierreeks van een functie.

mvg,
Tom

td
donderdag 5 mei 2005

 Re: Definitie 

©2001-2025 WisFaq