Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Horizontale lijnvermenigvuldiging

Ik heb een repetitie over het hoofdstuk Standaardfuncties. Nu staat er een vraag: Als je op de grafiek van f(x) = x een horizontale lijnvermenigvuldiging ten opzichte van de y-as toepast met factor a dan krijg je een grafiek van h(x) = (x/a) . De grafiek van h gaat door het punt (64,16). Bereken a. Ik heb dus geeeeen idee van hoe ik dit meot gaan aanpakken... Ik hoop dat u me kunt helpen.

Chantal

Chanta
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 23 juni 2002

Antwoord

De grafiek van h gaat door (64,16)
Dus bij x-waarde 64 hoort y-waarde (ofwel h(x)-waarde) 16.

LAten we dit nou eens gewoon allemaal invullen:

h(x)=(x/a)
16 = (64/a) Þ (nu links en rechts kwadrateren)
256 = 64/a Û
a = 64/256 = 1/4

Wellicht dus, dat het antwoord dichterbij lag dan je dacht?

groeten,
Martijn

mg
zondag 23 juni 2002

©2001-2024 WisFaq